Antwoorden op de stellingen:

Stelling 1: Van je gewrichten laten kraken krijg je reuma.

Antwoord: Onjuist. In gewrichten zit een vloeistof dat de boel smeert. Hier zitten gassen in opgelost. Door de stand van een gewricht te veranderen, verandert de druk en kan zo’n gasbelletje “poppen”. Van buitenaf geeft dat een krakend geluid. Reuma is een storing in het afweersysteem van het lichaam, dat heeft dus niks met het kraken te maken. Andersom is het wel zo dat mensen mét reuma of artrose last hebben van krakende gewrichten. Dit zijn geen gasbelletjes maar het aangetaste kraakbeen dat langs elkaar schuurt. Dat geeft een krakend geluid en gaat gepaard met pijn en/of zwelling. Ook (te) strakke pezen en spieren kunnen krakende geluiden geven doordat ze langs een bot schuiven, vooral bij de heup komt dit veel voor (de snapping hip). Dat kan op den duur peesirritaties geven en is dus wel iets om voorzichtig mee te zijn. Goed de spieren rekken kan dit verhelpen. Bij pijn of twijfel is het altijd goed om een arts of fysiotherapeut te raadplegen.

Stelling 2: Als je last van je rug hebt moet je rustig aan doen.

Antwoord: Onjuist. De meeste rugklachten hebben geen duidelijke oorzaak, dat wil zeggen, er is niet echt iets “stuk”. (Absolute) rust houden heeft dan juist een negatieve invloed op rugklachten. Gewoon bewegen en zelfs je normale activiteiten van de dag uitvoeren heeft een positief effect. Onderzoek heeft dit aangetoond. Zelfs een hernia is niet per definitie reden om niet te bewegen. Alleen in uitzonderlijke gevallen (bv een breuk of een ontsteking) is het beter om wel rustig aan te doen, gelukkig komt dat zelden voor. Een arts en/of fysiotherapeut kan u hierin adviseren.

Stelling 3: Lopen is beter tegen botontkalking dan fietsen.

Antwoord: Juist. Voor de opbouw van sterke botten is het belangrijk om veelvuldig en veelzijdig te bewegen. Met name de invloed van zwaartekracht op de botten zorgt ervoor dat het lichaam de prikkel krijgt om de botten sterk te maken/houden. Dat is dus duidelijk meer het geval met lopen dan met fietsen. Fietsen is natuurlijk niet slecht voor je, het verbetert je conditie en houdt je soepel, maar het heeft zeer gering effect op je botten.

Ook voeding heeft een invloed op botontkalking. Bijvoorbeeld calcium en vitamine D (zonlicht!) spelen een belangrijke rol. Roken daarentegen heeft een negatief effect op onze botten.

afspraak aanvragen

Heeft u even geen tijd om een afspraak te maken, maar wilt u dit ook niet vergeten? Maak dan eenvoudig een aanvraag. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

7 + 6 =

Bel

06 – 29 53 17 70

Email

info@fysiotherapietasman.nl

Adres

Regattaweg 5 – 9731 AJ Groningen

Openingstijden

Ma – Vrij: 8.30 – 18.00 uur

Wij zijn aangesloten bij