dry needling
Dry needling is een therapie waarbij een dunne naald in een triggerpoint in de spier geplaatst wordt. Een triggerpoint is een verharding/knoopje in een spier die klachten op de plek zelf maar ook pijn op afstand kan geven. Door het prikken in deze knoopjes ontstaat er een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (local twitch respons) waardoor de verharding opgeheven wordt. Doordat er geen vloeistof geïnjecteerd wordt noemt met de therapie dry (droog).
Alle pijnklachten waarbij triggerpoints gevonden worden kunnen behandeld worden met dry needling. Bijvoorbeeld bij nekklachten, hoofdpijnklachten, schouderklachten en rugklachten kan dry needling effectief zijn. Uiteraard wordt voor de behandeling goed onderzocht of dry needling een bijdrage kan leveren aan het verminderen van uw klachten. Vaak moeten meerder spieren aangeprikt worden, gezien vaak triggerpoints van meerdere spieren in een keten een rol spelen bij de klacht.
Is dry needling pijnlijk?
Het inbrengen van de naald wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Het aanprikken van de triggerpoint geeft een onwillekeurige korte samentrekking van spiervezels. Dit kan als onaangenaam ervaren worden.
Welke na-reactie kan ik verwachten na een behandeling en zijn er risico’s?
Na het prikken kan in de spier en in het uitstralingsgebied van deze spier zeurderige pijn gevoeld worden, evenals een blauwe plekgevoel of spierpijngevoel. Dit kan enkele uren tot 2 dagen aanhouden.
Tijdens en na de behandeling is er een zeer kleine kans op complicaties, deze kunnen bestaan uit blauwe plekken, tijdelijke toename van pijn door zenuwprikkeling, vermoeidheid/zwakte, flauwvallen (om die reden ligt u ook altijd tijdens het prikken), vegetatieve verschijnselen zoals zweten en misselijkheid en tijdelijke verergering van de klachten. Het risico om een groter bloedvat, zenuw of longweefsel aan te prikken wordt vermeden door per gebied goed te kijken welke techniek het veiligst en of het veilig is om te prikken. De behandelend fysiotherapeut is erin geschoold om risico’s in te schatten en de juiste behandeling te kiezen (dit kan ook betekenen dat er soms niet geprikt wordt).
Voor het prikken zullen u nog een aantal vragen gesteld worden om te kijken of er sprake is van een contra-indicatie (bv een bloedstollingsziekte of een verlaagde weerstand).
Hoe lang duurt het voordat de behandeling effect heeft?
Soms is meteen na de eerste behandeling al te merken dat het pijngebied minder gevoelig is. Vaak kost het meerdere behandelingen om langdurig effect te hebben. Klachten die al lang aanwezig zijn kosten vaak meer behandeling dan kortdurende klachten.
Zijn er nog extra kosten verbonden aan deze behandelmethode?
Nee, deze behandelmethode valt onder fysiotherapie. Indien u een aanvullend pakket heeft worden de zittingen vergoed.
afspraak aanvragen
Heeft u even geen tijd om een afspraak te maken, maar wilt u dit ook niet vergeten? Maak dan eenvoudig een aanvraag. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.
Bel
06 – 29 53 17 70
info@fysiotherapietasman.nl
Adres
Regattaweg 5 – 9731 AJ Groningen
Openingstijden
Ma – Vrij: 8.30 – 18.00 uur